Investigadors de DIOPMA demostren els principals fenòmens darrere l’augment de la capacitat tèrmica dels nanofluids

Clúster MAV,

Els materials de transferència de calor o d’emmagatzematge d’energia són essencials per a un gran nombre d’aplicacions; des de les energies renovables al camp de la medicina. Per tant, la investigació en aquests materials és necessària per al desenvolupament de tecnologies d’alta eficiència. En els darrers anys, els anomenats nanofluids, fluids amb partícules de mida nanomètrica anomenades nanopartícules, han mostrat propietats termofísiques millorades amb un augment de fins al 30% de la seva capacitat calorífica.

Tot i el gran potencial dels nanofluids, encara estem lluny d’entendre qüestions fonamentals que els concerneixen. Per tant, és necessari crear un marc teòric que ajudi a explotar el seu potencial.

Un article recent publicat a Scientific Reports per part de l’equip del Centre de Disseny i Optimització de Processos i Materials (DIOPMA) i de l’Institut de Química Teòrica i Computacional (IQTCUB), ha demostrat per primera vegada experimentalment els principals fenòmens implicats en l’increment anormal de la capacitat dels nanofluids de generar calor.

Mitjançant la termografia infraroja, l’espectroscòpia infraroja i la calorimetria d’escaneig diferencial (DSC per les seves sigles en anglès), s’ha pogut identificar la formació d’interfícies líquid-sòlid originades entre les superfícies de les nanopartícules i el medi fluid, a causa de la formació d’una capa superficial a temperatures més altes.

Els resultats de l’estudi, titulat “Understanding the abnormal thermal behavior of nanofluids through infrared thermography and thermophysical characterization” indiquen que la formació d’interfícies sòlid-líquid influeix directament en l’augment de la capacitat tèrmica dels nanofluids. Per tant, aquest estudi ajuda a fer un pas endavant en el camp dels nanofluids i la seva aplicació.


Sobre DIOPMA

El Centre de Disseny i Optimització de Processos i Materials (DIOPMA), membre del Clúster MAV, és un grup de recerca científica de la Universitat de Barcelona, format al Departament de Ciència de Materials i Química Física.

DIOPMA està format per un grup de doctors, llicenciats i enginyers i actualment està dirigit per la professora Ana Inés Fernández. DIOPMA és un grup consolidat per la Generalitat de Catalunya (2017SGR118) i compta amb l’acreditació TECNIO atorgada per la Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ, als centres de recerca amb una transferència intensiva de tecnologia a l’entorn empresarial.

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies